joi, 4 martie 2010

Tratament naturist pentru ten uscat


Tenul uscat este fin,fragil,subtire,iritabil si se descuameaza usor. In comparatie cu celelalte tipuri de ten, acesta se usuca si crapa foarte usor, deoarece se confrunta cu imposibilitatea de a retine umezeala si cu o productie insuficienta de sebum de catre glandele sebacee .Este predispus la aparitia ridurilor premature si a liniilor fine. Tenul uscat este intalnit la persoanele mai in varsta ca urmare a imbatranirii.
Tenul uscat se mai poate recunoaste si prin faptul ca este foarte sensibil la frig(iarna apar pete rosiatice din loc in loc,se exfoliaza),soare,creme cu glicerina,sapun,lotiuni cu alcool,etc.

Ingrijirea tenului uscat trebuie sa tina cont de urmatoarele sfaturi:
-se va evita folosirea sapunului deoarece acesta indeparteaza secretia naturala de sebum si a produselor de tip scrub
-pe parcursul zilei se va aplica usor o crema hidratanta pe baza de vitamina C, apoi, poti aplica si un ulei, din gama celor create special pentru bebelusi.
-pe parcursul noptii se va utiliza obligatoriu o crema pe baza de AHA.
- foloseste in fiecare dimineata un spray cu apa minerala.
-sunt contraindicate apa dura,apa calcaroasa,apa calda,cremele pe baza de stearati.
- cele mai bune produse pentru ingrijirea tenului uscat sunt cele cu Ph neutru si cu cat mai multe ingrdiente naturale;exista produse speciale pentru ten uscat.
- uleiul de primula (Evening primrose oil) este ideal ca supliment nutritiv, pentru ca are un continut ridicat de acid linolenic (gamma-linolenic acid sau GLA)-un acid esential gras care imbunatateste functionarea celulelor din piele si stimuleaza productia de sebum.

Daca o foita de hartie se trece peste fata si se observa pe ea pete grase,inseamna ca tenul este uscat
a)ten uscat din lipsa de grasime:ten alipic
2)ten uscat din lipsa de apa:ten deshidratat

Factori care determina uscarea pielii:
Fct interni-nr. redus de glandee sebacee sau o secretie redusa a acestora
-tulburari endocrine,tiroidiene
-tulburari nervoase
-tulburari ale circulatiei sanguine
Fct externi-influente ale factorilor de mediu
-produse cosmetice folosite necorespunzator


Ingrijirea regulata a tenului uscat include cativa pasi simpli:

  • Pasul 1: Comprese si baie de aburi
1.a.Compresa :

Ingrediente: flori de musetel,salvie,sunatoare,galbenele
Mod de preparare: se va face o infuzie preparata din 3 linguri de flori la 1 cana de apa.Se vor aplica comprese caldute

Ingrediente: salata verde

Mod de preparare:comprese cu decoct preparat dintr-o capatana de salata la ½ litru de apa.

Ingrediente: struguri albi

Mod de preparare:comprese cu sucul de la strugurii albi odata la 2-3 zile.

1.b.Baia de aburi :.cu infuzie de flori de musetel sau salvie,timp de 10 minute,odata la 3 saptamani.

  • Pasul 2: solutie pentru curatarea fetei,folosita in fiecare dimineata ;este interzisa folosirea unui scrub pentru eliminarea celulelor moarte.
Ingrediente: 1 albus de ou,1 lingurita de suc (zeama) de portocala,1 lingurita de ulei de masline ,cateva picaturi de suc (zeama) de lamaie ,cateva picaturi de apa de trandafiri .
Mod de preparare: amesteca-le si aplica aceasta compizitie pe fata, dimineata. Las-o sa actioneze 10 minute dupa care clateste-te cu apa calduta.

  • Pasul 3:Masca de intretinere(odata pe saptamana)
Ingrediente: ½ avocado,1 ou,1 lingura iaurt,1 lingura de apa minerala,1 lingura de ulei de nuca de cocos.
Mod de preparare: se amesteca toate ingredientele,si,apoi,masca se intinde pe fata.Dupa 5-10 minute se clateste bine.

Ingrediente: avocado,suc de lamaie
Mod de preparare:piseaza o jumatate de avocado,adauga cateva picaturi de suc de lamaie si intinde amestecul peste zonele uscate.Lasa sa actioneze 15-20 de minute apoi indeparteaza surplusul cu un servet,fin,de hartie.Clateste-te pe fata,alternand apa rece cu apa calduta.

Ingrediente: 2 linguri smantana,1 galbenus de ou
Mod de preparare:amesteca ingredientele ,lasa masca 15 minute pe fata si indepartez-o cu o lotiune tonica.

Ingrediente: 2 lingurite pudra de argila,apa,ulei de masline
Mod de preparare:amesteca argila cu putina apa si ulei de masline pana obtii o pasta nu foarte grasa.Intinde pe fata,evitand zona ochilor,si indeparteaza cu apa cand observi ca argila incepe sa se usuce.

Ingrediente: 2 linguri din miezul copt al unui pepene galben,150 ml suc de anans,1 lingurita de miere,1 lingura de iaurt
Mod de preparare:amestecand ingredientele obtii o pasta pe care o intinzi pe fata 10 minute,dupa care incepartez-o cu apa calduta.

Ingrediente:3 linguri de pulpa de dovleac copt,2 linguri smantana
Mod de preparare:pulpa de dovleac se freaca cu smantana pana devine o pasta omogena si se aplica pe fata timp de 15 minute,apoi se clateste cu ceai de musetel

Ingrediente: 2 banane mai verzi,1 lingura de miere,ojumatate de pahar de iaurt
Mod de preparare:amesteca ingredientele ,apoi aplica mixtura pe fata timp de 20 de minute,pana se usuca.Indeparteaz-o cu apa calduta

Ingrediente: 1 lingurita unt,1 lingurita lapte
Mod de preparare:aplica aceasta compozitie pe zonele uscate ale tenului,timp de 20 de minute,dupa care spala fata cu apa rece

Ingrediente: 2 banane coapte,2 lingurite miere
Mod de preparare:piseaza bananele si amesteca-le timp de cateva minute cu mierea.Intinde apoi pe fata ,lasa masca sa actioneze aproximativ 15 minute,apoi indeparteaz-o cu apa calduta spre rece.

Ingrediente: 1 ou ,o lingurita de miere ,o lingutira de ulei de masline ,cateva picaturi de apa de trandafiri ,cateva picaturi de suc de lamaie
Mod de preparare: amesteca-le pe toate, si aplica masca pe fata.

Ingrediente: cateva picaturi de apa de trandafir,1 lingurita de miere si aplicati usor pe fata.
Mod de preparare:amestecati si aplicati solutia usor pe fata. Se va lasa sa actioneze aproximativ 15-20 de minute, dupa care se va spala cu apa calduta.

Ingrediente: 1 caisa coapta,smantana
Mod de preparare:caisa se curata de coaja,se scoate samburele si se piseaza pana se obtine o pasta;se amesteca cu smantana si se aplica pe fata timp de 15-20 min;se clateste cu apa

Ingrediente: cateva capsuni,smantana
Mod de preparare: se piseaza capsunile si se amesteca cu smantana;amestecul se aplica pe fata si daca este cazul,pe gat si piept.Dupa 30 de minute se inlatura si se spala cu apa de ploaie.

Ingrediente: 1 lamaie,un galbenus de ou,1 lingurita de miere
Mod de preparare:sucul obtinut prin stoarcerea lamaii se amesteca cu galbenusul de ou si miere. Compozitia obtinuta se aplica pe ten timp de 15 minute. Se spala apoi cu apa.

Ingrediente:1 galbenus,1 firicel zeama lamaie,1 lingurita crema hranitoare
Mod de preparare: pune-ti galbenusul si zeama de lamaie intr-un bol si amestecati foarte bine.Adaugati,apoi,putin cate putin,crema hranitoare pana ce amestecul devine emolient.Se lasa o ora si se clateste cu foarte multa apa calda.

Ingrediente:2 linguri de smantana,branza de vaci,castravete
Mod de preparare: amesteca cele 2 linguri de smantana cu putina branza de vaci pisata,intinde pe fata,lasa sa actioneze,indeparteaza si aplica apoi felii de castravete crud.Pielea va ramane foarte catifelata.

  • Pasul 4:Lotiunea tonica

-lotiune tonica nealcoolizata
-pulverizari cu apa minerala
sau

Ingrediente: 1 lingura flori uscate de soc ,galbenele , coada soricelului,tei ,nalba sau musetel.
Mod de preparare:infuzie din florile uscate peste care se toarna 250 ml de apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute ;se strecoara;se spala fata cu infuzia pregatita si apoi se aplica comprese cu aceeasi solutie.

Ingrediente: salata verde
Mod de preparare: infuzie din 100 g planta peste care se toarna 500 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se amesteca cu putina miere de albine ; se inmoaie un tampon de vata in aceasta solutie si se sterge tenul, dupa care cu aceeasi solutie se aplica o compresa timp de 15-20 de minute folosindu-se o bucata de tifon ;

Ingrediente: flori de nalba
Mod de preparare:fa o infuzie din aceste flori,las-o sa se raceasca si apoi aplica lichidul cu o discheta de vata.Lotiunea aceasta este recomandata in mod special tenului uscat care se inroseste.

  • Pasul 5:Aplica o crema grasa nutritiva pe baza de lanolina sau o crema preparata acasa din urmatoarele ingrediente
Ingrediente:1/4 banana,1 lingurita crema hidranta,1 firicel zeama de lamaie,1 firicel ulei de masline
Mod de preparare:se zdrobeste foarte bine miezul bananei si se amesteca cu uleiul si zeama de lamaie,adaugandu-se la sfarsit crema hidratanta.
RETINETI!!Aceasta crema se poate aplica oricat de des doriti.


Ingrediente
:5
g ceara de albine,10 g lanolina anhidrica,10 ulei de germeni de grau,10 g ulei de samburi de struguri, 10 g ulei de migdale,3 g ceara de albine,40 g apa de flori de portocal,1/2 lingurita de miere de albine,5 picaturi de ulei de flori de portocal
Mod de preparare: se lasa sa se topeasca pe baia de aburi ceara si lanolina anhidrica.Dupa ce acestea s-au topit, se adauga uleiul de migdale si se incalzeste amestecul la 60 grade. Intre timp intr-un vas termorezistent, se incalzeste si apa de flori de portocal, se topeste mierea in ea si se lasa ca temperatura sa ajunga tot la 60 grade C. Se ia de pe foc amestecul de ceara, unt si lanolina si se amesteca pana se raceste la temperatura mainii. Se adauga apa de portocale in care sa topit mierea si se amesteca mai departe pana cand compozitia este rece. Se pastreaza in cutii.

1 comentarii:

Larisa spunea...

Foarte bogat in informatii articolul. Mi-am notat cateva retete de creme pt ten uscat, multumesc!

Trimiteți un comentariu